Kaj je bruksizem in kako se zdravi?

Bruksizem je ena izmed tistih motenj, ki na prvi pogled ne delujejo preveč nevarno za zobe, vendar nam bruksizem pravzaprav lahko zelo poškoduje zobe, včasih tudi nepopravljivo. Zaradi tega je dobro vedeti za kaj gre, saj tako lahko pravočasno reagiramo.

Kako prepoznati bruksizem?

Pri bruksizmu gre za nezavestno škripanje z zobmi in pretirano stiskanje čeljusti večinoma med spanjem, zato je pogosto neopazen. Vendar se lahko prepozna tudi po nekaj drugih simptomov:

    •     Bolečina v čeljustnem sklepu in boleče mišice obraza

    •     Glavobol

    •     Bolečina v vratu

    •     Jutranja utrujenost ali omotica

    •     Motnje spanja

    •     Bolečina v ušesih

    •     Občutljivost zob

Vaš zdravnik dentalne medicine bo opazil bruksizem tudi če ga ne obvestite o navedenih simptomih, in sicer z vpogledom v stanje površine zob, saj bruksizem začne poškodovati zobe od sklenine. Med škrtanjem ali škripanjem z zobmi se namreč le ti med seboj dotikajo in pride do povečanega trenja, ki uničuje sklenino, včasih tudi vse do zobovine. Dolgoročno se lahko pojavijo tudi zlomi, zato obstaja možnost izgube zoba, če ni pravočasne reakcije. Poleg tega bruksizem ne vpliva le na en zob, ampak na večji del čeljusti.

Zakaj pride do bruksizma?

Dva sta osnovna razloga, zaradi katerih se pojavi bruksizem: psihološki in fiziološki. V prvem primeru gre za stres, anksioznost ali napetost, medtem ko je v drugem primeru osnovni razlog nepravilen ugriz. Posledice stresa se namreč ne manifestirajo le na našem počutju in odnosu z okoljem, temveč lahko reagiramo tudi s številnimi nehotenimi reakcijami, kamor štejemo tudi bruksizem. Pri otrocih se bruksizem lahko pojavi v trenutku mešane denticije in se najpogosteje umakne brez potrebe po kakršnikoli terapiji.

Kaj storiti, če sumite na bruksizem?

Če je vaš zdravnik dentalne medicine zasledil simptome bruksizma, vam bo takoj predlagal možne rešitve. V kolikor pa sami sumite na to motnjo, se vsekakor posvetujte s svojim zdravnikom.

Običajna praksa je uporaba čvrste opornice, izdelane po meri, ki varuje zobe pred trenjem, ki nastane med škrtanjem in zmanjšuje mišične kontrakcije, ki povzročajo premike čeljusti. Večinoma se ne priporočajo standardizirane opornice, ki jih lahko kupite v lekarnah, še posebej, če je bruksizem posledica nepravilnega ugriza.

Danes so dosegljive tudi električne naprave, ki kontrolirajo gibe mišic in spodbujajo njihovo sproščanje ter tako s časom lahko zmanjšajo, včasih tudi povsem odpravijo to motnjo.


Zaprosite za ponudbo