Kiretaža zob

Kiretaža zob je minimalno boleč paradontološki postopek, s katerim odstranimo nabrane obloge, ki nastanejo na površini zob, vendar pod površino dlesni. Enostavno povedano, kiretaža zob je strganje in poliranje korenine zoba. Razlikujemo dva tipa kiretaže zob.

Gingivalna kiretaža ali kiretaža dlesni – odstranjevanje vnetega in vezivnega tkiva bočno od parodontalnega žepka, kako poimenujemo prostor med zobom in kostjo.

Subgingivalna kiretaža – odstranjevanje tkiva parodontalnega žepa in tkiva nad njim vse do konca alveolarne kosti.

Kot posledica nabranih oblog med zobmi in pod površino dlesni nastaja zobni kamen. Zobni kamen je gojišče za razmnoževanje bakterij, ki povzročijo vnetja, izgubo kostne mase in nazadnje izgubo zoba.

Kiretaža zoba se najpogosteje uporablja pri zdravljenju parodontoze, vnetij in infekcij dlesni. Uporablja se tudi v kombinaciji z drugimi parodontološkimi posegi in postopki ali v primeru kroničnih parodontalnih infekcij.

Kako poteka kiretaža zob? Kiretaža zob poteka na posameznem zobu ali po kvadrantih, če je zajeto večje območje. Načini izvajanja so mehansko strganje ali laserska terapija, čeprav se pogosto uporablja kombinacija obeh postopkov. Kiretaža ne odstranjuje popolnoma vzroke parodontalnih infekcij, praviloma pa se prej izvaja strganje in poliranje korenine zoba. Pacient za čim manj boleč postopek pred le tem dobi lokalno anestezijo.

Zaprosite za ponudbo