Koreninski nazidek – kaj je i kdaj se uporablja

Pozen stadij kariesa ali drugih poškodb zob lahko privede do potrebe po njihovih nazidkih, oziroma formiranja novega ogrodja, ki bo okrepil obstoječi zob in omogočil namestitev krone. Takšen postopek je možen, če je korenina zdrava in puljenje zob ni potrebno, oziroma se lahko s tem postopkom reši naravni zob. Nadgradnja je tako možna, ko je krona zoba vse do pulpe zajeta s kariesom ali zlomom, korenina pa je čvrsta in zdrava.

Potek posega

Nadgradnja te vrste se opravlja s pomočjo tankega, t.i. interkanalnega zatička ali štifta, ki se vgradi v koreninski kanal zoba po izvedbi endodontske terapije, s katero odstranimo živec zoba. Štift se fiksira znotraj korenine zoba s cementom, s katerim se izdela tudi rekonstrukcija kronskega dela zoba. Tako nastane trdno ogrodje, ki bo podpiralo krono zoba.

Danes lahko izbiramo med različnimi vrstami interkanalnih zatičkov, ki se predvsem delijo na kompozitne in kovinske; v prvem primeru se zatički izdelujejo direktno v ustih s pomočjo steklenih vlaken, medtem ko se kovinski izdelujejo v laboratoriju, zato je postopek izdelave nekoliko daljši.

 Takšna možnost nadgradnje zoba odlaša potrebo po vgradnji implantatov, ker s tem rešimo naravni zob, njegova korenina pa se uporabi za pritrditev protetičnega nadomestka, oziroma krone.

Zaprosite za ponudbo