Z oblikovanjem dlesni do zdravih zob in popolnega nasmeha

Določeni posegi dentalne medicine se izvajajo ne le zato, da se izboljša zdravje zob in okoliškega tkiva, temveč tudi zato, da se rešijo estetske težave, ki pri pacientih lahko povzročajo negotovost in nezadovoljstvo. Eden takšnih posegov je preoblikovanje dlesni, ko so le te nepravilno oblikovane ali ko prekrivajo prevelik del zob, oziroma pri t.i. »gummy smileu«.

Gre za posege gingivektomije ali gingivoplastike, s katerimi se korigira linija dlesni, zato da se le ta povzdigne ali popravi. Ko linija dlesni ni enaka na vseh zobeh, se le ta s tem posegom izenači, medtem pa se v primerih, ko je le ta prenizka, z odstranjevanjem dlesni linija povzdigne in zobje se vizualno podaljšajo. V obeh primerih je končni cilj estetika nasmeha. Vendar se lahko ti dve metodi uporabita tudi pri boleznih parodoncija, oziroma pri poznem stadiju vnetja dlesni, ko nastajajo žepki med zobmi in dlesnimi, kar lahko pripelje do infekcije in nadaljnjega vnetja tkiva parodoncija. V tem primeru se s posegom gingivektomije odstrani vneto tkivo in pospeši okrevanje dlesni.

Potek posega

Pred gingivektomijo se običajno pristopa k čiščenju zobnega kamna, nato pa se linija dlesni korigira s plastičnimi kirurškimi metodami ali laserjem ob lokalni anesteziji. V večini primerov postopek traja le nekaj minut, vendar je to odvisno od obsega zajetega dela dlesni.

Po posegu se lahko uporabi zdravilo za lajšanje bolečin, priporoča pa se izpiranje ust z ustreznimi tekočinami ter uporaba gelov za hitrejše celjenje ran.

Zaprosite za ponudbo