Poškodovanost zobne sklenine - preprečevanje in zdravljenje

Kaj je zobna sklenina?

Zunanjo plast zob, ki prekriva zobovino imenujemo zobna sklenina. Gre za skoraj prozorno mineralno tkivo z izrazito trdoto, vendar dovzetno za pokanje ter kemijske vplive. Ker sklenina ščiti preostanek zobnega tkiva pred poškodbami, je potrebno posvetiti pozornost na njeno stanje in se poskusiti izogniti situacijam, ki lahko privedejo do poškodbe sklenine.  

Poškodba sklenine

Najpogostejši razlogi za poškodbe ali erozije zobne sklenine so bruksizem, oziroma škripanje z zobmi, ter pogosto uživanje kisle in sladke hrane ali pijače, k temu pa lahko prispevajo tudi prebavne motnje, slabša proizvodnja sline ter določena zdravila.  Manjše poškodbe sklenine, ki ne dosežejo zobovine, ne bi morale biti zaskrbljujoče, vendar progresivna erozija, ki s časom vedno več izpostavlja zobovino zahteva zdravniško ukrepanje.

Eden izmed prvih simptomov poškodbe sklenine je preobčutljivost zob, nato se pojavijo spremembe v barvi, obliki zob ter izgubi trdnosti, ki lahko privede do pokanja. Preden se to zgodi in če vaš zdravnik opazi katerega izmed navedenih simptomov, se poskusite izogniti navadam, ki lahko dodatno poslabšajo stanje, z rednimi kontrolami pa spremljajte razvoj situacije. Ena izmed rešitev, ki se uporabljajo pri eroziji sklenine, je prekrivanje prizadetega mesta s kompozitno zmesjo, ki je podobna tisti pri zalivkah. Če situacija preide v pozen stadij, se lahko namestijo krone, ki bodo nadomestile pomanjkanje zobnega tkiva.

Vendar je glede na to, da se sklenina ne more naravno regenerirati, njeno propadanje pa običajno zajame vse zobe, te motnje, ki so zelo pogosto posledica slabih navad, bolje preprečiti, kot zdraviti.

Zaprosite za ponudbo