Naši nasveti za pravilno ustno higieno

Znano je, da so pravilna higiena in redni obiski k zdravniku dentalne medicine Vendar obstajajo tudi številne navade, ki lahko pomagajo pri vzdrževanju zdravja zob, ki pa jih lahko zelo enostavno izvajate vsak dan. Izvedite, kaj lahko vsak dan naredite za svoje dentalno zdravje doma ali zunaj, ker ravno male stvari postopoma prinašajo velike spremembe.

Higiena? Da, ampak na pravilen način.

Razen če ste oboleli za določenimi boleznimi, je v večini primerov zobe potrebno umivati dvakrat na dan v trajanju treh minut, vendar ne preveč živahno. Nekdo bo za to uporabljal peščeno uro ali budilko, drugi pa bodo čas nastavili na električnih ščetkah. Poleg tega priporočamo uporabo mehke ščetke za zobe z majhno glavo, ki so učinkovitejše od številnih modernih in dragih ščetk, ki jih pogosto vidimo na reklamah. Poleg ščetkanja je zaželena uporaba zobne nitke in tekočine za spiranje, četudi pred spanjem.

Naučite tudi otroke, kako in kdaj umivati zobe ter bo ta navada postala sestavni del vsakdanjika.

Če iz določenega razloga ne morete umiti zob tekom dneva, to obvezno storite pred spanjem, zato da ostranite vse bakterije, ki so se na zobeh nabrale tekom dneva. Ponoči so namreč zobi zaradi zmanjšane proizvodnje sline bolj dovzetni za nevarnosti, ki jih povzročajo bakterije. Izven doma je odličen nadomestek za ščetko žvečilni gumi s ksilitolom.

Koliko pogosto je treba iti na kontrole k zdravniku dentalne medicine?

Vsak izmed nas ima poseben ritem, ki je odvisen o težavah z zobmi, zato je odgovor na to vprašanje individualen. Vendar bi v večini primerov bilo potrebno iti na redne kontrole najmanj enkrat letno, zaželeno pa bi bilo dvakrat. Zdravnik ne bo vsakič začel zdravljenja, bo pa imel priložnost reagirati pravočasno, če opazi simptome določene bolezni, ki jih vi mogoče ne bi opazili, tako pa se bodo maksimalno zmanjšale možnosti poškodbe.

Poleg tega bo včasih pri rednih pregledih potrebno čistiti zobni kamen, kar je ključno za zdravje dlesni.

Dobre navade, ki ščitijo zobe in še marsikaj drugega

Splošno znano je, da kajenje škoduje zdravju, vendar mogoče ni toliko znano, da kajenje škoduje tudi zobem. Poleg tega, da zobem da rumenkasto barvo, kajenje škoduje tudi dlesnim. Zato se pogosto svetuje zmanjšanje kajenja pacientom, ki želijo opraviti implantološke posege, medtem ko je po tem posegu prenehanje kajenja obvezno. Določena hrana in napitki kot so kava ali čaj prav tako pospešujejo temnenje zob, zato je tudi v tem primeru zaželena zmernost. Ko gre za hrano, niso samo sladkarije dežurni krivci za zobne težave, temveč tudi zelo kisla hrana, ki lahko poškoduje sklenino ter zelo trda živila, ki lahko privedejo do poškodb tako na zobeh kot na dlesnih.

Poskusite se odvaditi tudi od grizenja nohtov ali različnih predmetov (vam mogoče zamašek kemičnega svinčnika zveni znano?), ker te navade lahko ustvarijo mikro lezije na sklenini, zaradi česar na površini zoba nastajajo rizične cone. Prav tako se poskusite izogibati uživanju prigrizkov čez dan, ker so slabi tako za vašo postavo kot za zobe, ki so tako vedno v stiku s sladkorjem, kislinami in ostanki hrane.

Za konec bi vas radi še spomnili, kako pomembno je obiskati zdravnika dentalne medicine takoj, ko začutite tudi najmanjšo bolečino ali opazite kakšno spremembo, ker se boste edino tako prepričali, za kaj gre in pravočasno začeli terapijo.

Zaprosite za ponudbo