Po odstranjevanju aparata – retencija

Obdobju 10 do 12 mesecev po odstranjevanju aparata rečemo obdobje retencije, med katerim se vzpostavi stabilnost zoba. V tem času se kostno tkivo okoli zob mineralizira in zobje se privajajo na nove sile, ki jih jezik, ustnice ali lica povzročajo in ki jih prav tako lahko premaknejo. V času retencije je potrebno nositi t.i. retencijske aparate, trajanje terapije pa je odvisno od starosti posameznika ter od določene anomalije.

Snemljivi »retainer« ali opornica

Po odstranjevanju fiksnega aparata se odvzame zobni odtis ter se na podlagi le tega izdela posebna opornica, izdelana iz prozornega plastičnega materiala. Pacient dobi »retainer« najkasneje 24 ur po odstranjevanju aparata ter ga uporablja po navodilih ortodonta.

Z opornicami je prepovedano jesti. Vzdržujejo se s ščetkanjem z zobno pasto, ko pa se ne uporabljajo, jih je potrebno hraniti v originalni embalaži.

Fiksni »retainer«

Fiksni »retainerji« se aplicirajo neposredno pred odstranjevanjem fiksnih aparatov, in sicer z lepljenjem na notranjo stran sprednjih zob. Sestavljeni so iz tanke žičke, ki se s kompozitnim materialom pritrdi za zobe. Najpogosteje se postavi na spodnjo čeljust, ki je bolj dovzetna za recidiv ter je tako motenje ob ugrizu manjše, medtem ko se na zgornjo čeljust postavi izjemoma, pri čemer moramo paziti, da le ta ne moti ugriza. T.i. »3-3 retainerji« preprečujejo kompresijo segmentov med čekani in pomagajo v ohranitvi položajev sekalcev.

Fiksni »retainerji« se pogosto uporabljajo pri odraslih, pri kompresiji sekalcev oziroma če so s terapijo zaprti razmiki med zobmi. Ta vrsta »retainerjev« se uporablja samo v določenih primerih, oziroma ni obvezen za vse paciente in je tako kot pri fiksnih aparatih med nošenjem »retainerja« oralna higiena nekoliko težja ter ji je treba posvetiti posebno pozornost.

Zakaj izbrati Riviera Dent?

icona esperienza

Izkušnje

Naša ekipa ima več kot 25 let izkušenj v dentalni medicini

icona garanzia

Garancija

Na vse dentalne posege damo garancijo pod pogojem rednih kontrol

icona qualita

Kakovost

Uporabljamo le najkakovostnejše materiale

icona convenienza

Ugodnost

Ugodne cene vseh dentalnih posegov

Zaprosite za ponudbo